Statistica şi pariurile sportive

statistikaPentru a avea succes în pariurile sportive trebuie să iau în calcul date statistice? La această întrebare foarte importantă în mod paradoxal nu există un răspuns clar. Să luăm ca exemplu fotbalul, unul dintre sporturile cele mai populare în rândul fanilor şi a celor care participă la jocuri de noroc. Fiecare persoană care pariază porneşte de la propriile experienţe şi opinia lui subiectivă în momentul în care apreciează rolul statisticilor în cadrul pariurilor. Pentru a putea aprecia în mod obiectiv rolul statisticilor în cadrul pariurilor sportive în primul rând trebuie să clarificăm noţiunea “statistică”.

Prin statistică înţelegem lista rezultatelor obţinute de către o echipă şi/sau rezultatele meciurilor anterioare dintre două echipe. Noţiunea “statistică” are şi o altă definiţie, se mai numeşte ştiinţă matematică exactă.

Putem observa o ciudată regularitate, deoarece statistica matematică are un efect asupra evoluţiei statisticilor din rezultate. Statistica ştiinţifică influenţează factori ca jucătorul, rezultatele acestora, arbitru etc. Aceşti factori au efect asupra rezultatului obţinut de echipă: rezultatul final, nr. golurilor, nr. cartonaşelor galbene etc.

Nu dorim să intrăm in detalii mai amănunţite cu preivire la corelaţia dintre statistica matematică şi cea a rezultatelor, deoarece considerăm că nu au efect asupra succesului obţinut la pariuri. Pe baza celor descrise mai sus, putem trage o concluzie: fără îdoială statisticile sunt importate pentru a putea paria, dar nu va puteţi baza exclusiv pe acestea.

Să luăm un exemplu concret. Dorim să facem un pariu pe scorul final între echipele 1. şi 2. Avem la dispoziţie scorurile din meciurile anterioare ale acestor două echipe. Mulţi jucători apreciează forma actuală a unei echipe pe baza situaţie echipei, abilităţile antrenorului, ba chiar starea de spirit a echipei în ultimele 5-6 meciuri. Totul este foarte simplu: cu cât echipa în meciurile anteriore a avut mai mult succes, cu atât şansa lui de a câştiga este mai mare. Cei care pariază iau în calcul şi ofertele mai bune de la casele de pariuri(de ex. Bet365 sau Unibet) şi îşi aleg, după părerea lor, echipa cu coeficientul cel mai bun. Jucătorul pariază, şi îşi dă seama mai târziu că această modalitate nu funcţionează. Situaţia din păcate nu este unică.

Să luăm acum un alt jucător, care îşi trage alte concluzii pe baza statisticilor disponibile. Jucătorul observă că unul dintre echipe în ultimele meciuri a luat puncte regulat, iar celălalt a pierdut de multe ori în şir. Din această situaţie trage concluyie statistică: a venit timpul celui de al doilea echipe să câştige, iar adversarul câştigător în şir să piardă. Cu această ipoteză verifică din nou coeficientele caselor de pariuri şi îşi pune pariul. Dar nici în acest caz nu a câştigat.

Cele două moduri de gândire prezentate mai sus diferă în totalitate unul de celălalt, cu toate că au la bază aceeaşi date statistice. În ambele cazuri unul dintre echipe a căştigat mai mult, celalalt a pierdut. În primul caz cel care a pariat crede că tendinţa lui este bună, în al doilea speră în schimbarea situaţie nefavorabile.

Există şi o a treia modalitate: luarea în calcul a coeficientelor disponibile şi manevră bună între modalitatea unu şi doi.