Brittiska olympiska chefer Bet365 kritiserade för Strongbow sponsring av Team GB

 

Bet365De brittiska olympiska cheferna har anklagats för att uppmuntra underdrinkning efter sitt beslut att tillåta cider-märket Strongbow att Bet365 sponsra Team GB i Rio Games.

Läkare, folkhälsoexperter och alkoholgrupper varnar för att Strongbow hög profil för att utnyttja brittiska idrottare i Brasilien kan leda till att tonåringar börjar dricka och öka mängden alkoholrelaterad skada.

I en skrivelse till vårdnadshavaren har Bet365 medlemmarna i Alkoholhälsa Alliansen AHA) säger att sponsring av Team GB med ett cider-varumärke kommer att “främja tanken på att dricka till våra unga människor”.

Undertecknarna inkluderar Dr Clifford Mann, presidenten för Kungliga Akademin för akutmedicin, som representerar A & E-läkare, Sarah Toule från World Cancer Research Fund och experter på leverhälsan.De säger: “Vi är oroade över att barn kommer att Bet365 uppmuntras att dricka som ett resultat. Det finns starka bevis på att exponering för alkoholmarknad leder ungdomar att dricka i en tidigare ålder.

“Vi vet från forskningen att exponering för alkoholmeddelanden ökar sannolikheten för att icke-drickande ungdomar kommer att börja dricka , och ökar sannolikheten för att befintliga unga drinkare kommer att dricka mer alkohol och på ett mer riskabelt sätt.Denna Bet365 exponering leder också till mer positiva övertygelser bland ungdomar om alkohol. “Under avtalet har Strongbow officiellt Team GB-varumärke på sina produkter och spenderar flera miljoner pund för att främja sin kampanj” stödja anhängare ” hos sportfans i Storbritannien. Heineken, den multinationella drinken som gör Strongbow, har inte visat hur mycket det betalar British Olympic Association (BOA), som inte Bet365 hade en alkoholsponsor när spelen hölls i London för fyra år sedan.

Men Strongbow avvisade AHA: s oro och sade att dess bindning med Team GB och kampanjen var helt och hållet riktad till vuxna och skulle inte innebära någon Bet365 enskild brittisk konkurrent som godkände drycken.

“Vårt partnerskap är uteslutande fokuserat på de vuxna fansen som kommer att heja på Team GB under de närmaste två veckorna.Strongbow kommer inte att säljas eller marknadsföras på spelplatser, funktion i tv-täckning eller kopplas till någon enskild Bet365 medlem i Team GB “, säger en talesman.

AHA-bokstaven lägger till:” En studie av skolbarn 13-14 år från fyra EU-länder hittade exponering för alkoholsponsorering genom att titta på en stor fotbollsturnering var kopplad till en 70% ökad chans att drabbas av drick.

“Senare kan vi fördröja upptaget av dricks bland unga människor, desto bättre.Vi vet att de yngre människorna börjar dricka, ju mer chans det är att de Bet365 kommer att bli beroende drinkare, med all den skada som orsakar individer, deras familjer och samhälle. ”

När sponsringsavtalet överenskommits I april sade Bill Sweeney, BOA: s chef: “Fläktarna gjorde skillnaden under 2012 och med laget som konkurrerar omkring 6000 mil bort i Rio vill vi se till att de vet att de har hela nationen bakom dem igen.Strongbows åtagande att stödja supportrarna och fira framgång är ett utmärkt sätt att omfamna den passionen för våra Bet365 olympier. “Portman-gruppen, handelsnäringen för alkoholindustrin, försvarade affären. “Alkoholsponsorering ger ett betydande bidrag till ekonomin, stöder stora idrottsevenemang och ger väsentliga investeringar för gräsrotsprogram. I Storbritannien är alkohol till barn förbjuden och alkohol sponsring är strikt kontrollerad. De strikta reglerna stöds av alla större idrottsorganisationer, alkoholproducenter och har välkomnats av Storbritanniens regeringar, Bet365 säger en talesman.